Kirjoitimme aiemmin siitä miksi sporttia kannattaa näyttää ravintolassa. Urheilun näyttäminen onkin loistava keino myyntien kasvattamiseen, mutta monet ravintoloitsijoista antavat sportille punaisen kortin kisapäivien tuomien haasteiden takia. Jotta peli ei keskeytyisi ennen aikojaan, keräsimme yhteen vinkit urheilun näyttämiseen ravintolassa. Kaksiosaisen blogisarjamme ensimmäisessä osassa perehdymme suunnittelun tärkeyteen ja viihtyisän kisakatsomon luomiseen.
Tunteet käyvät ymmärrettävästi kuumana urheilumatsien aikana. Ravintoloitsijan harmiksi tämä heijastuu myös asiakaskokemukseen, sillä urheilun yllyttämä väki ärsyyntyy pienistäkin asioista. Tästä syystä päätimme lähteä selvittämään sporttifanaatikkojen kokemuksia ja kysyimme heiltä mikä urheiluravintoloissa viehättää ja mikä ärsyttää? Vastaukset olivat hyvin yhtenäiset ja selkeät: asiakkaille tärkein asia sporttiravintolassa on tunnelma.
Asiakaspalautteen kerääminen on vaivaton tapa selvittää onnistumiset sekä kehityksen kohteet. Jo pienillä muutoksilla voi saada parannuksia aikaan. Hyvä kokemus houkuttelee asiakkaan myös palaamaan ravintolaan uudemman kerran.
Kisapäivien sujuvuuteen panostaminen on kannattavaa, sillä asiakkaiden viihtyvyys lisää sekä ravintolassa vietettyä aikaa että tilattujen tuotteiden määrää. Sporttifanaatikkojen esille tuomissa huonoissa kokemuksissa korostui erityisesti tilasuunnittelun virheet sekä ravintolan tungoksen aiheuttamat ongelmat.
Ruutujen paikkoja voi olla haastava muokata jälkikäteen, mutta asiaa kannattaa lähestyä pöytien asettelulla ja mahdollisten lisäruutujen asentamisella. Yllättävän tärkeäksi tekijäksi nousi myös äänenvoimakkuus, johon onkin helpompi vaikuttaa. Asiakaskokemusten parantamisen tukena toimii hyvä suunnittelu ja henkilökunnan ohjeistus. Tulevat ottelut ja kisojen aikataulut kannattaa sijoittaa jo hyvissä ajoin henkilökunnan nähtäville esimerkiksi omaan kalenteriin.
Houkutus ottaa asiakkaita mahdollisimman paljon sisään on suuri, mutta kokonaiskuvaa ajatellen sitä kannattaa vältellä. Tungos aiheuttaa nimittäin huonoa fiilistä sekä asiakkaille että henkilökunnalle. Pöytävarauksia kannattaakin suosia, mutta ylimääräisten pöytien ja tuolien lisääminen aiheuttaa asiakkaissa kränää:
Asiakasmäärien laskelmointi ja pöytävarausten suunnittelu etukäteen lisää siis selvästi viihtyisyyttä. Urheilukansa arvostaa sporttiravintoloissa mukavuutta eikä kaipaa yhtä tiivistä tunnelmaa mitä itse stadionilla on.
Hyvä ruoka ja juoma ovat penkkiurheilijoille tärkeässä roolissa ja tämä näkyy myös baaritiskillä. Ennen ottelua kannattaakin miettiä kumpi toimisi paremmin: tilausten ottaminen pöydistä vai tiskiltä? Päätöstä voi helpottaa molempien pelitaktiikoiden kokeilu tai jopa yhdistäminen. Pahimmat ruuhka-ajat iskevät yleensä ennen ottelun alkua sekä erätauoilla.
Asiakkaita kannattaakin yrittää houkutella tilaamaan pelipäivän herkut jo etukäteen; apuvälineenä tähän toimii erilaiset mainoskampanjat tai vaikkapa mahdollisuus ennakkotilaukseen pöytävarauksen yhteydessä. Ennen erätauon alkua kannattaa kokeilla pöytäkierroksen tekemistä, jotta asiakkaiden lasit saataisiin täytettyä ennen taukoa ja pahimmalta ruuhkalta vältyttäisiin.
Oheistoiminnan järjestäminen isojen otteluiden ulkopuolella saattaa kuulostaa turhalta, mutta asiakkaiden näkökulmasta sillä onkin yllättävän iso merkitys. Asiakkaiden viihtyvyyden ja yleisen sujuvuuden kannalta on siis hyvä lisätä viihdykettä myös muulle ajalle. Tämä houkuttelee myös asiakkaita tulemaan hyvissä ajoin ravintolaan jo ennen isojen otteluiden alkua. Ruuhka vähenee, tunnelma kasvaa ja kassakone kilisee. Oheistoiminta voi olla mitä vaan biljardipöydästä urheiluaiheiseen pubivisaan. Sporttipaketeista kannattaa ottaa myös kaikki ilo irti näyttämällä urheilua vaikkei kyseessä olisikaan iso peli: