Urheilun näyttäminen ravintolassa - mitä lupia tarvitsen?

Iina Huikari
Kirjoittaja Iina Huikari
Lukuaika 2 min
26.7.2024 16:18

Urheilulähetysten tuoma tunnelma kutsuu asiakkaita ravintolaelämään. Kun tv-ruuduilla pyörii sporttia, kilisee kassa ja hymyilee mieli. Mutta mitä urheilun kanavapakettien toistaminen edellyttää ravintolalta? Me kokosimme yhteen kaiken tarvittavan tiedon lupa-asioista ja järjestelyistä, oli sitten mielessäsi Viaplayn, MTV Urheilun tai Ruutu Urheilun lähetysten näyttäminen.

 

Vältä rikkeet, tilaa TV-palvelu yritykselle

Lupa-asioissa tärkeäksi asiaksi nousee itse kanavapakettien hankkiminen. Yritysten TV-palvelut kattavat tarvittavat oikeudet urheilulähetysten julkiseen toistamiseen, jonka takia kanavat kannattaakin hankkia luotettavalta yhteistyökumppanilta. Kuluttajatilauksen käyttäminen ravintolan tiloissa ei nimittäin ole sallittua – ihan loogisesta syystä, josta kirjoitimmekin jo aiemmassa blogitekstissämme. Feelmentin kautta saat tilattua näppärästi sekä Viaplayn, MTV Urheilun että Ruutu Urheilun kanavapaketit yrityskäyttöön.


Tiesitkö, että kuka tahansa voi ilmiantaa ravintolan, jos epäilys väärän lisenssin käytöstä herää? Esimerkiksi Viaplay Group on koonnut nettisivuilleen listauksen kaikista V sport -ravintoloista ja tehnyt samaan yhteyteen lomakkeen lisenssien tarkistuspyyntöä varten. Reiluuden, lainkuuliaisuuden sekä maineen ja mammonan vuoksi kotikäyttöön suunnatut palvelut kannattaakin jättää unholaan. 

Voiko ravintolassa pitää TV:tä auki ja näyttää sieltä ohjelmia?

Ylen kanavien näyttäminen ravintolassa, tai muissa julkisissa tiloissa, on sallittua ilman erillistä lupaa. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että Yle on verorahoitteinen. Edellytyksenä kuitenkin on, ettei lähetyksiä saa muuttaa, vaan ne pitää välittää alkuperäisenä. Vapaiden mainoskanavien, kuten MTV:n ja Nelosen, näyttämiseen ravintola tarvitsee luvan lähettäjäyritykseltä. Lisätietoja voit lukea TTVK:n Usein kysyttyä tekijänoikeudesta -osiosta.

Television näyttäminen ravintolassa edellyttää taustamusiikkilupaa

Musiikki on tärkeä osa urheilua – oli sitten kyseessä salibandyn erätauko tai jääkiekon MM-kisat. Siitä meitä on muistuttamassa vuoden 2022 Leijonien teemabiisi Ramses II:n Villieläin. Kappale saavutti kisojen myötä hurjan suosion, vaikka itse biisi olikin julkaistu melkein vuosi kisoja aiemmin. Biisi oli jopa vuoden 2022 neljänneksi lauletuin kappale Feelmentin karaokessa.

Tästä syystä televisio onkin yksi taustamusiikin lähteistä. Oli sitten kyseessä julkisessa tilassa pyörivä Ylen lähetys tai Viaplayn kautta tuleva urheiluottelu, edellyttää television käyttäminen musiikkilupaa. Mukava puoli on se, että GT Musiikkiluvista hankittu taustamusiikkilupa kattaa myös television käytön. Ennen kuin näpsäytät telkkarin päälle, tarkistathan siis, että ravintolasi taustamusiikkiluvat ovat kunnossa.

Mutta mikäs taustamusiikkilupa ravintolan tulisi oikein hankkia? Me kysyimme asiaa suoraan Musiikkiluvilta ja teimme aiheesta pienen infopaketin blogiimme. Voit lukea jutun painamalla tästä.

Tarvitseeko ravintola luvan urheilun markkinointiin?

Urheilutarjonnan mainostaminen on oleellinen osa ravintolan arkea, jotta asiakkaat osaavat tulla ravintolaan paikan päälle seuraamaan sporttia. Urheilun kanavapakettien mainostaminen aiheuttaa kuitenkin usein harmaita hiuksia. Mitä ravintolat saavat mainostaa ja tarvitseeko mainosten julkaisemiseen luvan?

Mainostaminen onnistuu kaikista helpoiten hyödyntämällä palveluntarjoajien valmiita mainosmateriaaleja. Esimerkiksi Feelmentin asiakkaat saavat käyttöönsä urheilun kanavapakettien valmiit markkinointimateriaalit. Materiaalit sisältävät digimainoksia someen sekä tulostettavia printtimainoksia esim. ulkoständejä varten. Lisäksi Feelmentin maksuttoman Mainonta-palvelun avulla ravintolat voivat markkinoida sporttia näppärästi tv-ruuduillaan. Valmiiden mainosmateriaalien käyttäminen ei edellytä erillistä lupaa, eli materiaaleja voi käyttää täysin huoleti kaikissa ravintolan markkinointikanavissa.

Voiko ravintola tehdä omia mainoksia urheilusta?

Omien mainosten tekeminen on toki sallittua, mutta niitä tehdessä tulee olla erityisen tarkkana. Urheilulajeihin ja -lähetyksiin liittyvät kuvat, videot ja logot ovat nimittäin suojattu tiukoilla tekijänoikeussäädöksillä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että lähes kaikkien pelitilannekuvien (joita on esimerkiksi Googlessa) käyttö omissa mainoksissa on kiellettyä. Maksuttomista kuvapankeista löytyy toki geneerisiä urheilukuvia, joiden käyttö markkinoinnissa on sallittua.

Riskiä ei kannata ottaa, olipa sitten kyseessä kuvamateriaalien käyttö tai kanavapaketin tilaaminen. Hankkimalla ravintolaasi julkiseen käyttöön tarkoitetun sporttilisenssin voit varmistaa, että noudata lakia niin sportin näyttämisen kuin mainostamisen suhteen. Näin vältyt ikäviltä yllätyksiltä, kuten tuhdilla hintalapulla varustetulta sanktiolta.

 

Tilaa ilmoitukset uusista blogiteksteistä sähköpostiin