Taustamusiikki on yksi ravintolan tärkeimpiä elementtejä niin tunnelman, viihtyisyyden kuin lisämyyntienkin kannalta. Musiikin soittaminen julkisella paikalla edellyttää ymmärrettävästi lupaa, sillä täytyyhän musiikin tekijöiden saada ansaitsemansa korvaukset. Mutta mistä lupa taustamusiikin toistamiseen hankitaan? Ja mitä muuta ravintolan tulee ottaa huomioon musiikin toistamisessa? Selvitimme varmat faktat kysymällä asiaa Teoston ja Gramexin omistaman GT Musiikkiluvat Oy:n myyntijohtajalta Timo Ahokannolta.
Ravintola-alalla työskennelleet ovat varmasti törmänneet tähän kysymykseen useamman kerran. Vaikka lupa-asioiden hoitaminen saattaa tuntua kiireiden keskellä turhauttavalta, on niiden olemassaoloon hyvät syynsä. Musiikkilupien ansioista musiikin tekijät kuten säveltäjät, sanoittajat, esittäjät ja tuottajat saavat heille kuuluvat tekijänoikeuskorvaukset.
Kun yrityksen tiloissa soi Teoston ja Gramexin edustamaa musiikkia, tulee tarvittava musiikkilupa olla hankittuna. Musiikkiluvan hintaan vaikuttavat mm. yrityksen toimiala ja taustamusiikin kuulijakunta - ravintoloiden kohdalla siis asiakaspaikkojen lukumäärä. Luvan voi ostaa tarvittaessa vaikkapa vain yhdeksi tai pariksi kuukaudeksi eli joustavuutta löytyy myös sesonkipaikoille. Lisäksi musiikkiluvat kuuluvat yrityksen verovähennyskelpoisiin kuluihin.
“Musiikin käytön laskuttaminen alkaa aina siitä hetkestä, kun musiikin käyttökin alkaa. Eli jos musiikkilupa on jäänyt hankkimatta, sen voi edelleen ostaa, mutta se tulee aina laittaa voimaan siitä hetkestä, jolloin ravintola on aloittanut toimintansa. Lupa kannattaa siis laittaa voimaan heti alusta alkaen, jottei ensimmäisen laskun summa yllätä", kertoo Timo.
Taustamusiikin toistamiseen tarvittavan musiikkiluvan ostaminen onnistuu näppärästi muutamalla klikkauksella GT Musiikkilupien verkkokaupasta. Valitsemalla toimialalistauksesta ravintolat, kahvilat ja pubit pääset näkemään yhdeltä istumalta yrityksellesi soveltuvat lupavaihtoehdot.
Musiikkilupaa hankkiessa onkin hyvä tarkistaa riittääkö yksi lupa vai tarvitsetko kenties useampia lupia. Esimerkiksi jos ravintolassa järjestetään DJ-iltoja, tähän tarvitaan oma lupansa, joko ravintolan ja DJ:n itsensä toimesta.
“Jos ravintola soittaa kesäkaudella musiikkia terassialueella, tällöin riittää, että tieto ravintolan talvikautta suuremmasta asiakaspaikkamäärästä päivitetään kesäkauden ajaksi. Erillistä taustamusiikki ulkotilassa -lupaa ei siis tässä tapauksessa tarvita. Tietojen päivittäminen hoituu joko Musiikkilupien OmaLupa-palvelussa tai olemalla yhteydessä Musiikkilupien asiakaspalveluun.” Apua oikean luvan valintaan löytyy esimerkiksi tästä artikkelista.
Kun musiikkilupa on hoidettu kuntoon, jää jäljelle enää varsinainen taustamusiikin toistaminen – ei kun painamaan play. Mutta mistä? Yksi taustamusiikkimaailman suurimmista haasteista onkin epätietoisuus siitä, mistä palveluista yritys voi musiikkia toistaa. Vaikka taustamusiikin toistaminen Spotifyn tai YouTube Music -palveluiden kautta tuntuisi houkuttelevalta, on kyseisten palveluiden käyttöehtojen vastaista käyttää musiikkia julkiseen soittamiseen.
“Ammattikäyttöön tarkoitettu taustamusiikkipalvelu auttaa yritystä oikeanlaisen äänimaailman löytämisessä ja vapauttaa aikaa varsinaisen yritystoiminnan pyörittämiseen. Taustamusiikkipalvelun ansiosta musiikin soittaminen ei myöskään ole sattumanvaraista, vaan listat on suunniteltu nimenomaan yrityksen brändiä tukevaksi", Musiikkiluvilta kiteytetään. Ammattikäyttöön suunniteltu taustamusiikkipalvelu maksaa siis itsensä takaisin sen tuomien hyötyjen kautta.
Esimerkiksi Feelmentin palvelun avulla saat käyttöösi ominaisuuksia, joita et muista palveluista löydä. Ravintoloille suunnitellut soittolistat, käyttöpaikkaan perustuva musiikin hakutoiminto, joka päivä apuna oleva puhelintuki ja esimerkiksi musiikin etähallinta ovat asioita, joita ei Spotifyn hinnalla saa. Etkö vakuuttunut? Kurkkaa tästä 5 syytä musiikkipalvelun hankintaan.