Viihteentekijät | Feelment® blogi

Miten karaokea juonnetaan? - Vinkit aloittelijalle 🎤

Kirjoittanut Valtteri Vanha | 28.9.2023 10:54

Karaokejuontaja, -vetäjä tai -emäntä/isäntä. Ammattilaisella on monta nimeä ja jokainen näistä johtaa harhaan, sillä puhelahjojen lisäksi työkalupakista tulee löytyä korvaa miksaukselle ja pelisilmää parhaan asiakaskokemuksen saavuttamiselle. 

KJ:t ("karaoke jockey") ovat viihteen moniottelijoita, joiden ansiosta asiakkaiden karaokekokemus nousee täysin uudelle tasolle. Ammattitaitoinen juontaja on yhdistelmä puheammattilaista, esiintyjää ja asiakaspalvelijaa yhdessä nahkaan käärityssä paketissa.

Tässä jutussa kerromme, miten sinusta karaoken rautainen ammattilainen ja lisäksi saat vinkkejä ammattitaidon kehittämiseen.

 

1. Houstaa hymyllä 😎

Asiakas on saapunut paikalle nauttimaan illasta, joten tee kaikkesi ylittääksesi odotukset. Puhut keikalla koko ravintolalle ja olet poikkeuksellisessa asemassa muuhun henkilökuntaan verrattuna, sillä olet baarin ääni ja karaoken kasvot.

Innostu, kehu, kannusta, ole aktiivinen ja aito ja mikä tärkeintä; tee työsi ensimmäisestä keikasta alkaen ajatuksella "paras keikka ikinä". Parhaat bändit soittavat keikan samalla energialla, oli yleisöä 3 tai 3000. Toimi samalla mentaliteetilla, sillä asiakkaat imevät sinusta energiaa ja taatusti levittävät sanaa eteenpäin. 

 

Mitä jos...

Usein juontaja mielletään sanavalmiiksi vitsiniekaksi, mutta ennakkoluulot on hyvä karistaa harteilta. Tärkeintä juontajan työssä on toimia omilla vahvuuksilla ja oppia tekemällä. Jos et ole luontainen sanaseppä tai tilannekomiikka ei ole suurin vahvuutesi, saatat kuitenkin tietää nippelitietoa kappaleen taustoista huolestuttavan paljon. Käytä omia vahvuuksiasi ja opi tekemällä mikä toimii ja mikä ei.

 

2. Hallitse laitteet 🎤

Paraskaan spiikki ei pelasta, jos mikrofonit kiertää ja sormi menee suuhun. Karaokejuontajan perustaitoihin kuuluu tekniikan tuntemus tärkeiltä osin. Tutustu siis karaokessa käytettävään tekniikkaan ja tunnista tärkeimpien potikoiden ja liukujen vaikutukset.

Tekniikan lisäksi karaokepalveluun, kuten Feelmentiin on hyvä tutustua. Meille voit myös aina soittaa ja annamme käyttökoulutuksen, vaikka keikkapaikalle, jos tarve vaatii. Tekninen tukemme auttaa sinua ongelmissa ja voi opastaa tekniikan käytössä. 

Heti ensimmäisenä sinun ei tarvitse osata miksata laulajan laulua, vaan keskittyä perusasioihin. Kun saat varmuutta perustekemiseen, on hyvä opetella erilaisten äänialojen miksaaminen, parhaan mahdollisen saundin hakemiseksi. 

 

 

3. Tunne säännöt👩‍⚖️

Karaokessa vallitsee yleisesti hyväksytty herrahenkilökoodi, jonka mukaan jokainen saa laulaa vuorollaan, eikä jonossa voi olla kuin yksi kappale kerrallaan. Uuden kappaleen voi tilata oman esiintymisensä jälkeen. Jotkut juontajat ottavat laulajalta useamman kappaleen kerralla, mutta järjestävät jonon siten, että karaokejono pysyy tasapuolisena. 

Vastuullasi on myös ravintolan tekniikka, joten ohjeista asiakkaita miten mikrofonin kanssa toimitaan. Riippuen laulajan kunnosta, on kuitenkin mahdollista, että mikrofoniin lauletaan grilli (mikrofonin "ritilä") poskessa tai esityksen päätteeksi se pudotetaan niille sijoille.

 

Mitä jos...

Höveli asiakas lyö lilan setelin käteen ja vaatii päästä jonon ensimmäiseksi. Mitä teet? Et tietenkään päästä ohi kertomatta kenellekään, sillä sinulle maksetaan jo palkka ja manipuloimalla karaokejonoa saat ravintolan muut asiakkaat tuntemaan kehon läpi juosseen nesteen osuvan silmään. Tällä on suuri vaikutus asiakkaan mielipiteeseen ravintolasta yleisesti.

Olemme kuulleet ammattilaisilta hupaisia keinoja ratkaista ongelma. Esimerkiksi: asiakas tarjoaa baarille yhden kierroksen ja pääsee jonon ohi, jos se on muille laulajille OK.

Voit luovia reiluja ratkaisuja, kunhan kaikki muut laulajat ovat siitä tietoisia.

 

4. Kehitä ammattitaitoa 🧐

Karaokessa lauletaan paljon samoja kappaleita ja ikivihreät klassikot keikkuvatkin listojen kärjessä vuodesta toiseen. Tutustu suosittuihin kappaleisiin ja artisteihin, jonka jälkeen sinulla on spiikkipankissa heti mielenkiintoista kerrottavaa. Voit myös kehitellä etukäteen erilaisia sisään tai -ulosjuontoja, joihin voit tukeutua. Musiikkitietämys auttaa sinua myös ehdottamaan kappaleita laulajille, jotka sitä sinulta kysyvät.

Karaoken lisäksi tee itsesi tutuiksi henkilökunnan kanssa ja auta mahdollisuuksien mukaan esim: blokkaamalla.

 

 

Hyvä tietää

1. Älä vitsaile asiakkaan kustannuksella

Lauluääni, ulkonäkö ja musiikkimaku on hyvin henkilökohtaista, joten ole varovainen mitä sanot mikrofoniin, sillä vain sinä kuulet asiakkaan ja kaikki kuulevat sinut.


2. Kehu karmeintakin laulajaa.

Jokainen esitys on ylistyksen arvoinen, vaikka sanoista ei saanutkaan selvää ja tavoiteltua nuottia ei laulussa koskaan löydettykään. Karaoken ydin ei ole oikein laulaminen. Löydä siis aina jotain hyvää sanottavaa. Fiilis, meininki, tulkinta tai mikä ikinä kiinnittääkin huomiosi.

 

3. Auta pyydettäessä.

Jos laulajaa jännittää tai asiakas haluaa sinun laulavan mukana, ei sinun välttämättä tarvitse osata laulaa tai tietää kappaletta. Ota toinen mikki käteen ja usein tässä voi käydä niin, että asiakas laulaa kappaleen täysin ilman avustustasi, vaikka ei sitä itse tiedäkään.

 

4. Opi kollegoilta

Itsevarmuus näkyy ja kuuluu, se tulee tekemisen kautta. Voit vauhdittaa osaamistasi oppimalla paremmilta. Mene karaokebaariin, missä tiedät karaokevetäjän viihdyttävän asiakkaita ja seuraa miten hän tekee työnsä. Älä kopioi, mutta pistä merkille.

 

 

Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä kirjoitukset

👉 Millainen mikseri karaokea varten?

👉 Hyväksi havaitut mikrofonit karaokeravintolaan

👉 Karaokea ravintolaan - Mitä lupia tarvisen?

 

 

Mikä on Feelment®

Feelment on kotimainen karaokepalvelu, joka on suunniteltu yrityksille ja yhdistyksille. Karaokevalikoima on markkinoiden kattavin ja sisältää yli 50% enemmän kotimaisia kappaleita, kuin lähimmällä kilpailijalla. Jos etsit helppokäyttöistä ja monipuolista karaokepalvelua, voit kokeilla Feelmentiä kuukauden ajan veloituksetta 😊