Miten Feelmentin soittolistat tehdään?
Oletko miettinyt, onko Feelmentin soittolistojen takana tekoäly vai ihminen? Vaikka tekoäly osaakin jaotella biisejä erilaisten kriteerien kuten genren tai artistin perusteella, sen kyvykkyys ei ulotu tunnetasolle. Tästä syystä Feelmentillä luotetaankin ihmisen kädenjälkeen; soittolistoista meillä vastaa Matti Raivio, jonka Helsingin yliopisto on nimennyt musiikkitieteiden maisteriksi. Mikäli huhut pitävät paikkansa kahden lapsen isä Matti on myös valtakunnan kovin DJ. Millainen DJ Mazaboogien luova prosessi on ja millaiset mielenmaisemat valtaavat hänet soittolistoja kehitellessä?
Asiakas kaiken keskiössä
Soittolistoja löytyy Feelmentistä jo yli 300. Tästä voisi äkkiä herätä kysymys: Eikö jossain tule raja vastaan ennen kuin listat alkavat toistaa itseään? “Maku” on yksi suhteellisimmista käsitteistä, ja se pätee musiikissakin, joka pitää itsessään sisällään loputtomasti nyansseja. Mistä siis lähtee ajatus uuden listan luomisesta?
“Tyypillinen tilanne on se, että asiakas lähestyy meitä musiikkikysymyksellä, kuten löytyisikö meiltä tietynlaista musiikkia tai soittolistaa? Mikäli meidän kirjastosta ei löydy, siinä vaiheessa yleensä herää ajatus, että joku muukin saattaa kaipailla samanlaista. Suurin osa listoistamme syntyy täten.” - kertoo Matti.
Suuren suosion saavuttanut Spotify on myös erinomainen työkalu soittolistojen suunnitteluun ja se toimiikin ajoittain inspiraation lähteenä:
“Näemme datan Feelmentiin Spotifysta tuoduista kappaleista. Esimerkiksi soittolistamme “Chill Pop” syntyi siten, että yksi hotelliasiakkaamme oli halunnut soittaa modernia ja rauhallista poppia ja täten lähtenyt etsimään Spotifystä inspiraatiota termillä “chill hits”. Ymmärsin ettei meillä tällaista listaa ole, joten siitä syntyi Chill Pop, joka vastaa sisällöltään Spotifyn versiota. Kysyntää sävytti myös kyseisen listan puoli miljoonaa tykkäystä”, muistelee Matti.
Muistettavaa on kuitenkin: Spotify on tehty yksityishenkilöille, siis suoraan kuluttajille, eikä sitä täten saa soittaa julkisissa tiloissa. Feelmentin taustamusiikki on lisensoitu julkiseen käyttöön tekijänoikeudet ja kompensaatiot huomioituna.
Mitä huomioitavaa listan rakentamisessa on?
Kun puhutaan yrityskäyttöön suunnatuista soittolistoista, musiikin tulee ajaa suurempaa tarkoitusta. Listoille valikoitujen kappaleiden tarkoituksena on tukea käyttöpaikan yleistä fiilistä sekä yrityksen myynnillisiä tavoitteita - kiinnittämättä liikaa huomiota. Feelment on suunniteltu taustamusiikkikäyttöä varten, joten listat mukailevat tätä.
“Feelmentissä yksi lista on aina yhtenäinen. Neutraalisuuteen panostetaan välttääksemme huonot tunteet; epäasiallista kielenkäyttöä ja kirosanoja sisältävät biisit heitetään heti romukoppaan", kertoo Matti.
Myös sillä on merkitystä onko soittolistalla enemmän tunnettua vai vähän uniikimpaa musiikkia. Esimerkiksi jos ravintola haluaa olla ns. “kotoisa” ja tutun oloinen, listoilta löytyy suht tunnettua musiikkia. Puolestaan fine dining –ravintoloissa soi enemmän tuntematonta musiikkia, jolla saavutetaan ylellisyyden tunne. Psykologista vaikutusta saadaan aikaan lisäksi musiikin tempolla:
"Pikaruokaloille tehdyt listat ovat nopeatempoisempia, kun taas À la carte –ravintoloille suunnatut listat ovat hidastempoisempia. Tällä onkin suora vaikutus asiakkaiden ostokäyttäytymiseen. Hidas musiikki rauhoittaa asiakkaita - pysyen ravintolassa pidempään ja tilaten pari juomaa enemmän. Pikaruokaloissa halutaan sen sijaan vaihtaa asiakkaat nopeaa, joten musiikki mukailee tätä”, sanoo Matti.
Soittolistoihin sisällytetään myös mahdollisimman paljon musiikkia, jottei samat biisit soisi useamman kerran saman työpäivän aikana aina ärsytykseen asti - jos ei asiakkaiden, niin henkilökunnan.
Millaista musiikkia Feelmentistä löytyy?
Asiakaskuntamme kattaa laajan kirjon toimialoja eri tyyppisistä ravintoloista aina toimistoihin ja hotelleihin. Soittolistat luodaan palvelemaan yritysasiakkaiden tarpeita eli mielessä pysyy aina asiakkaidemme asiakkaat. Filosofiaa soittolistojemme takana voisi ajatella kuin kakkua. Ne kattavat niin pieniä kuin isoja palasia, joista jokainen voi koota itselleen omanlaisen kokonaisuuden.
Feelmentin soittolistat on luokiteltu eli tägätty mm. eri käyttöpaikkojen perusteella. Esimerkiksi hotelleihin sopivaa musiikkia löytää hakusanoilla "Instrumental", "Lounge" tai vaikkapa "Hotel". Kaikki soittolistat eivät välttämättä sisällä laulettua musiikkia, vaan lyriikatonta, tunnelmaa houkuttelevaa äänimaailmaa kuten "Nature sounds", joka sopii erinomaisesti esimerkiksi kauneushoitolaan. Soittolistoja voi suodattaa myös tempon tai aikakauden perusteella ja useampaa listaa voi soittaa päällekkäin samaan aikaan.
Listoja päivitetään säännöllisin väliajoin. Suomipop-, Pop-, Dance- ja muita hittilistoja peräti viikottain. Mikäli kuitenkin tuntuu, ettei listoilta löydy juuri sinun tarpeiseesi sopivaa musiikkia, meille saa aina ehdottaa biisejä tai soittolistoja ja ne pyritään lisäämään palveluun. Aikaisemmista blogikirjoituksistamme löydät myös inspiraatiota: Millaista taustamusiikkia henkilöstöravintolaan ja miksi, Millaista taustamusiikkia toimistoon - ja miksi.
Haasteitakin musiikin lisäämisessä on. Vaikka taustamusiikkipalvelustamme löytyy jo lähes 30 miljoonaa kappaletta, laki –ja tekijänoikeus syistä kaikkea musiikkia ei yrityskäyttöön saa: "Lisätäksemme laulun Feelmentiin, pitää meidän varmistaa että kyseinen kappale on julkaistu levy-yhtiön kautta, ja että sitä saa soittaa julkisessa ja kaupallisessa ympäristössä. Levy-yhtiöitäkin on monen kokoisia. Kaikista pienimpien tuotannot voivat jäädä tutkan alle."
Mikäli et ole varma minkälainen musiikki palvelisi yritystäsi parhaiten, tai haluat viedä äänimaailmaasi vielä askeleen persoonallisempaan suuntaan, ei huolta. BrandFit -palvelumme on kehitetty heille, jotka eivät halua vahingossakaan soittaa samaa musiikkia kuin naapurissa.
Jaa blogiteksti
Saatat pitää myös näistä
Samankaltaiset blogitekstit