Monet meistä voivat samaistua tilanteeseen, jossa nopeatempoinen ja energisoiva musiikki tuo lisäpotkua jaksamiseen väsymyksen iskiessä. Tai ehkäpä myös siihen, miten taustalla soiva musiikki johdattelee sinut uppoamaan juuri siihen mitä olet tekemässä ja saatat saavuttaa flow-tunteen. Musiikilla on suuri vaikutus ihmisen energiatasoihin ja tästä syystä taustamusiikkia kannattaa hyödyntää myös työympäristössä. Lisäämällä työskentelyä tukevaa taustamusiikkia toimistotiloihin voit vaikuttaa suoraan työn tuottavuuteen. Mutta millaista musiikkia toimistossa kannattaa soittaa? Kysyimme asiaa meidän musavastaavalta Matilta.
Oikein valittu taustamusiikki lisää tutkitusti tehokkuutta ja parantaa keskittymiskykyä työpaikalla. Taustamusiikki on myös loistava äänenvaimennin, sillä mikään ei ole turhauttavampaa kuin keskittymiskyvyn herpaantuminen kollegan tai lähiympäristön äänien takia. Taustamusiikin lisääminen työpaikalle tuo tarttumapintaa työntekijän henkilökohtaiseen elämään ja luo turvallisuuden tunnetta – juuri sitä mitä kaipaamme viime vuosien jäljiltä. Erilaisten sisustusratkaisujen lisäksi myös musiikilla voidaan rajata käyttötiloja kuten toimistossa esimerkiksi työskentelytilat taukotiloista. Näin työympäristöstä saadaan paikka, jonka työskentelytilat tukevat keskittymiskykyä ja taukotilat palautumista.
Toimistotilan taustamusiikkia valittaessa on hyvä miettiä tilasuunnittelun lisäksi soittolistojen kohdentamista eri vuorokaudenaikojen mukaisesti. Aamulla ihminen kaipaa rauhassa herättelyä ja rentouttava musiikki tukee vastaherännyttä olotilaa. On tärkeää välttää liian energistä ääniympäristöä, sillä se saattaa aiheuttaa shokkiherätyksen. Lounasaikana on hyvä valita palautumista edistävää musiikkia, jotta työasiat poistuvat hetkeksi mielestä. Tähän tarkoitukseen sopii tunnetummat kappalevalinnat, jotka tuovat kosketuspintaa työntekijän omaan elämään.
Lounastauolla ja sen jälkeen kannattaa suosia hieman energisempää ja jaksamista tukevaa musiikkia. Nopeatempoisempi musiikki yhdistettynä instrumentaalisiin kappaleisiin auttaa sopivasti keskittymään ja poistaa lounastauon jälkeistä väsymystä. Loppuviikon iltapäiville kannattaa kohdentaa hieman erityyppisiä soittolistoja mitä alkuviikolle, sillä viikonlopun lähestyminen vaikuttaa työntekijän jaksamiseen sekä keskittymiskykyyn. Taustamusiikilla voidaan johdatella työntekijää kohti vapaa-aikaa, joka ylläpitää virkeää olotilaa ja edesauttaa työstä palautumista.
Musiikkiasiantuntijamme Matti suunnitteli esimerkin toimiston taustamusiikkikalenterista, josta löytyy soittolistavinkit viikonpäivien ja vuorokaudenaikojen mukaan.
Soittolistoissa on herättelevää, rauhallista ja positiivista musiikkia. Aamun soittolistoista löytyy kaksi eri vaihtoehtoa: hyvää fiilistä tuovaa laulettua musiikkia sekä keskittymistä tukevaa instrumentaalista musiikkia.
Soittolistoissa korostuu iloinen ja laulettu musiikki, joka antaa energiaa lounastauolle sekä loppupäivään.
Alkuviikon iltapäivissä suositaan instrumentaalisia, keskittymistä ja tehokkuutta tukevia soittolistoja, joissa on tasaisella biitillä rullaavaa musiikkia. Loppuviikon iltapäivät kaipaavat energisyyttä ja viittausta lähenevään viikonloppuun, joten mukaan on valittu myös laulettuja kappaleita. Torstaina tehokkuutta tukemassa on vähemmän tunnettuja kappaleita, kun taas perjantaina mukana on myös viikonloppufiiliksen laukaisevia hittejä. Näin työntekijä jaksaa pysyä työn äärellä vielä muutaman tunnin ajan.
Kerromme mielellämme lisää toimistotiloihin suunnatusta taustamusiikista, joten älä epäröi olla meihin yhteydessä. Muistahan myös musiikkiluvat! – Taustamusiikin soittaminen henkilöstötilassa edellyttää musiikkilupaa, jos tilassa työskentelee 25 henkilöä tai enemmän.