Työhyvinvointi on mantra, jota ei voi toitottaa liikaa. Se koostuu useista erikokoisista palasista, ja vähemmän yllättäen me väitämme taustamusiikin lukeutuvan tähän. Toimistotyössä altistuu uniikeille rasitteille, joskin suuri osa näistä ollen fyysisiä. Taustamusiikki ei tietysti hartiajumeja korjaa, mutta sillä on yllättävän suuri vaikutus henkiseen hyvinvointiin ja yleiseen feng shuihin. Yhä useampi toimisto on herännyt tähän, ja aiheesta löytyy paljon kirjallisuutta ja käytännön tarinoita. Se on myös yksi helpoimmista ja kustannustehokkaimmista työskentelyn tehostuskeinoista.
Toimistossa työporukka on usein tiivis ja tuttavallinen. Silti kaikki meistä arvostaa yksityisyyttä ja työrauhaa myyntipuheluiden tai tekstien kirjoittamisen aikana. Vaikkei tämä olisi tapaus juuri teillä, tuskin kukaan varsinaisesti nauttii nitojan, tulostimen tai sen yhden kroonisen mustekynän napsuttelijan kuuntelemisesta. Rauhallinen taustamusiikki ei ainoastaan peitä näitä ääniä, vaan takaa jatkuvan, jopa työtä tehostavan äänimaiseman työn keskelle. Musiikilla on laaja psykologinen vaikutus jota on hyödynnetty liiketiloissa jo vuosikymmeniä, joten miksei sitä voitaisi laajentaa myös toimistoympäristöihin? Asiaa voidaan toki lähestyä myös paljon pintaliitoisemmin: monet meistä rakastaa musiikkia, eikä se suinkaan rajoitu työajan ulkopuolelle. Jonain työpäivinä serotoniinista taistellaan, ja miellyttävä musiikki ajaa sen puolesta. Suosituksiamme toimistoon soveltuvasta musiikista voi lukea aikaisemmasta kirjoituksestamme.
Toimiston äänentoistolaitteet ajavat enemmän tarkoitusta, kuin Wau-efektiä. Todennäköisyydet ovat, että työntekijöidesi sitouttaminen tapahtuu muilla seikoilla, kuin kiinteistöstä löytyvillä kaiuttimilla. Alla hyviä perusvaihtoehtoja, jotka soveltuvat useimpiin toimistotiloihin.
HK Onyx 8 -bluetooth matkakaiutin loistaa hinta-laatusuhteellaan ja sopii erinomaisesti pienempiin toimistotiloihin. Musiikkilähde (esim. Feelment) voidaan yhdistää kaiuttimeen langattomasti, joten sinun tarvitsee ainoastaan kytkeä kaiuttimen virtalähde seinään ja painaa musiikit soimaan. Hankkimalla kaksi tällaista kaiutinta, voidaan ne parittaa yhteen ja lopputulos on hyvin täyteläinen äänimaailma.
Kooltaan pienempi ja huomaamattomampi Sonos Era -kaiutin on HK Onyxia hiukan varmatoimisempi, sillä se toimii Wifin tai Apple Airplayn kautta. Tämän rinnalle voidaan hankkia edullisempia Sonos One -kaiuttimia, jolloin tunnelma levittyy tasaisesti koko toimistotilaan.
3. Bose Portable Smart Speaker
Bosen kaiutin kilpailee samassa luokassa Sonoksen kanssa ja on laadultaan tasainen Sonoksen kanssa. Bose on tunnettu tekijä niin koti- kuin ammattipuolellakin. Tämä, kuten kaksi aikaisempaakin vaihtoehtoa, on suunniteltu kotikäyttöön, mutta soveltuu erinomaisesti myös toimistoihin.
Mikäli haluat tehdä asiat isosti, voit katsoa Bosen suuntaan. Bosen julkisiin tiloihin suunniteltu paketti sisältää neljä seinille/kattoon asennettavaa kaiutinta, subwooferin ja vahvistimen. Kaiuttimille tulee vetää kaapelit vahvistimelta, joten se vaatii erillisen asentajan. Tämä setti on siis kiinteästi asennettava.
Äänentoistolaitteiden lisäksi tarvitset yrityskäyttöön lisensoidun musiikkipalvelun, kuten Feelmentin. Mikäli toimistossasi työskentelee yli 25 ihmistä, tarvitset myös henkilöstötila -musiikkiluvan. Feelment sisältää runsaasi toimistoihin soveltuvia soittolistoja ja kehittyneitä ominaisuuksia arkea helpottamaan. Musiikkia voi esimerkiksi ajoittaa halutessaan soimaan täysin automaattisesti. Sovellus on ladattavissa kaikille käyttöjärjestelmille ja voit kokeilla sitä kuukauden ajan veloituksetta, ilman sitoumuksia. Kokeilemalla viimeistään tämäkin selviää.