Ei olisi väärin väittää, että taustamusiikki on värittänyt suuren osan Viihdeväylä Oy:n tuotekehitystyöstä. 40 vuodessa on ehtinyt tapahtua jos minkälaisia suunnankäännöksiä, mutta ennen kaikkea teknologisia mullistuksia. Tässä blogikirjoituksessa keskitytään Feelmentin taustamusiikkiin vuosikymmenten saatossa ja miten nykypisteeseen on päästy. Syvemmän sukelluksen yrityksen historiaan saat lukemalla nettisivuilta: Meidän Tarina.
Viihdeväylä Ky perustettiin vuonna 1984 inspiroituneena Etelä-Suomen menestyneistä tanssilavayrittäjistä. Havaittua urheiluseurojen vähenevän kiinnostuksen tanssitoimintaan päätettiin tarjota tätä palvelua erityisesti Lapissa. Vaikka toiminta alkoi lupaavasti, vuoden aikana koettiin merkittäviä tappioita, eikä odotettuja voittoja saavutettu.
Tanssit eivät laskuja maksaneet, joten piti kehitellä muuta. Muita tuloja tai liiketoimintaa yhtiöllä ei ollut, päätettiin aloittaa orkesterien myyminen ravintoloille; josko sellaisesta löytyisi helpotusta ahdinkoon? Ensimmäinen varsinainen ohjelmakauppa toukokuussa 1985 oli katastrofi. Kesä oli kuitenkin tansseja pidettävä koska sopimukset olivat voimassa.
Kierrettyään kaikki läänin hotellit asiakkaita kaivellen, 80-luvulla yhtiö oli jo hyvässä kunnossa ja vuoteen 1990 mennessä Viihdeväylä oli merkittävin toimija lapin ohjelmamarkkinoilla. Tanssiorkesteri esiintyi kerrallaan kolme varttia ja piti 15 minuutin tauon.
Tuohon 15 minuutin taukoon kohdistui seuraava uusi liiketoiminta. Tämän mahdollisti teknologia nimeltä CD-levy. Tämä oli kasettiin verrattuna mullistava uutuus. Hankittiin 12-levyn vaihtajia ja alettiin myydä ja vuokrata niitä. Tämän ohessa havaittiin vielä eräs puute, nimittäin äänentoistoteknologia. Tätä opiskeltiin ja alettiin myymään suunnittelua ja asennusta. Taustamusiikki ja äänentoistopalveluiden myötä asiakaskunta laajeni kattamaan myös pienemmät pubit ja ruokaravintolat. Ravintoloiden lisäksi asennuksia alettiin tehdä kaikenlaisiin julkisiin tiloihin kuten kauppoihin, kirkkoihin ja kokoustiloihin ym. julkisiin tiloihin.
Tekniikan kehitys oli lupaavaa ja täten palveluvalikoimaan astuivat kolikkojukeboksit, tietokoneohjatut cd-soittimet ja Karaoke. Näitä löytyi aina Oulusta Ivaloon. Lama toi vuosikymmenelle omat haasteet, mutta näistä selvittiin ahkeralla työllä. 90-luvun puolivälissä voitiin sanoa olevan voiton puolella ja katseet kääntyi taas tulevaisuuteen. Tällä kertaa liittyen elävään musiikkiin.
Aloitettiin tarjoamaan tähtiartisteja monipuolistamaan tunturihotellien ohjelmatarjontaa. Aluksi se oli aika nihkeää, kunnes alettiin tehdä tätä ilmaiseksi niille alkuviikon päiville, jolloin ei muuten ollut mitään ohjelmaa. Myytiin pääsyliput ja kannettiin siitä riski. Tämä kannatti, sillä lauantain vaihtopäivänä tullut turisti oli sunnuntaina täynnä virtaa ja valmis tanssimaan.
2000-luvulle tultaessa jukebox-bisnes oli myyty pois ja taustamusiikkikauppa oli näivettynyt muutamaan asiakkaaseen. Pääosan liiketoiminnasta muodosti bändi- ja artistikauppa sekä äänentoistourakointi. Nähtiin, että elävän musiikin osuus bisneksestä pienenee, mutta taustamusiikkia sen sijaan tarvitaan ravintoloissa lähes aina, asiakaskunnasta riippumatta. Päätettiin panostaa siis siihen.
1999 ostettiin ensimmäiset lisenssit tietokoneohjelmaan, jolla taustamusiikkia oli vielä paljon helpompi ja varmempi soittaa kuin CD-soittimilla. Lisäksi tietokoneisiin voitiin toimittaa musiikki internetin välityksellä. Toiminta tietokoneilla lähti hyvin käyntiin, mutta ohjelman toimittanut yhtiö ajautui konkurssiin, eikä ohjelmistoja enää saanut mistään. Konkurssipesältä ostettiin lähdekoodi ja palkattiin ohjelmoija kehittämään ohjelmaa. Taustamusiikista alkoi kehittyä yhtiön päätoimiala.
Vuonna 2006 julkaistiin ensimmäinen täysin oma ohjelmisto taustamusiikin soittoon, Vivaldi. Elinkaari jäi tälle kuitenkin lyhyehköksi, kun sen korvasi ensimmäisen sukupolven Maestro, jonka palveluvalikoimaan lisättiin Karaoke sekä Digital Signage -mainostyökalu.
Musiikkiteollisuus koki valtavan muutoksen, kun suoratoistopalvelut toivat kaiken musiikin käyttäjien uusiin mobiililaitteisiin. Tabletit alkoivat yleistyä ja tämän seurauksena vuonna 2013 aloitettiin toisen sukupolven Maestron kehittäminen puhtaalta pöydältä, ajatuksena luoda oma ravintoloiden Spotify. Musiikkikirjasto laajeni kymmenistä tuhansista kappaleita kymmeniin miljooniin, sadat valmiit soittolistat olivat painalluksen päässä, ja tietokoneet pystyttiin korvaamaan tilaa säästävillä tableteilla.
Windows 10 myötä ohjelmaa parannettiin jälleen kolmannen sukupolven Maestro Pro:n merkeissä palveluvalikoimaa laajentaen, tällä kertaa Sport-kanavien merkeissä.
40 vuotta yrityksen perustamisesta ollaan nykyhetkessä. Periaate tuottojen sijoittamisesta takaisin kehitykseen on poikinut tasaista kasvua ja Feelmentiä käytetään jo yli 2500 paikassa ympäri maan eri palveluiden merkeissä. Musiikkivalikoima on paisunut jo 30 miljoonan kappaleen rajamaille.
Vuonna 2021 päätettiin luopua Maestro Pro -nimestä ja brändin uudeksi nimeksi valittiin Feelment. Tarkemmat syyt tähän ja päätökseen vaikuttaneet seikat voit lukea aikaisemmasta blogikirjoituksesta: Maestro Pro on nyt Feelment.
Kehityksessä painettiin kaasua toden teolla, kun katseita laajennettiin muille suosituille käyttöalustoille pitkään luotetun Windowsin rinnalla. Nykyisin Feelmentistä voi nauttia siis niin Windowsilla, kuin myös iOS -sekä Android -käyttöalustoilla.
Feelmentin palveluiden ostopolkua on digitalisoitu viime vuosina. Tämä nähtiin nykyaikaisena kehityskulkuna, ja monet arvostavat mahdollisuutta ostaa palveluita suoraan verkosta. Samaan hengenvetoon mainittakoon, että ihmiset ovat aina kuitenkin kaiken takana ja halutessaan juttelemaan pääsee aina asiakaspalvelijan kanssa. Tästä pidetään kiinni.