Ravintolaviihdejärjestelmän ehdottomasti tärkein tehtävä on olla luotettava ja toimintavarma, sillä jos musiikki tai karaoke lakkaa, ihmiset siirtyvät seuraavaan ravintolaan. Tämä näkyy suoraan sinun tuloksessasi. Mahdollisimman luotettava ja toimintavarma järjestelmä saavutetaan tunnistamalla ja minimoimalla ketjun heikot lenkit. Tällaisia heikkoja lenkkejä ovat esimerkiksi riippuvuus internet-yhteydestä, liitettävyys, sovellusten väliset integraatiot ja käyttäjän puutteellinen koulutus.
Internet-riippuvaisuus tarkoittaa sitä, että karaoke- tai musiikkisisältö vaatii toimiakseen internet-yhteyden, eli sisältö streamataan (suoratoistetaan) netin välityksellä. Jos käytät suoratoistopalveluita, niin suosittelemme kiinteä lankaverkkoyhteyttä (valokuitu, ADSL). 4G-yhteydet ruuhkautuvat yleensä iltaisin, jolloin nopeus laskee todella paljon ja ongelmat alkavat.
Tee näin:
1. Lataa 5000 lauletuinta karaokekappaletta koneelle. Nettiyhteyden katketessa sinulla on silti valtava määrä valikoimaa tarjottavana.
2. Huolehdi, että johdot ja kaapelit ovat hyvässä kunnossa. Älä vääntele tai pakota niitä jyrkkiin kulmiin.
3. Pidä mikseri, tietokone ja muut oheislaitteet puhtaana. Älä pidä lämpeneviä laitteita suljetuissa kaapeissa, joissa ei ilma kierrä.
4. Vältä ylimääräisiä adaptereita, sovittimia, halpoja kuvanjakajia ja -vaihtajia.
Onko sinulla tarjota asiakkaillesi sellaisia kappaleita, joita he oikeasti haluavat laulaa? Karaokekirjastojen koko on jokaisella toimijalla useiden kymmenien tuhansien kokoinen, mutta tiesitkö, että lähes 95% kappaleista on ulkomaisia? Usein mainoksissa ilmoitetut kappalemäärät pitävät sisällään myös päällekkäisyydet, joten nämä lukumäärät johtavat harhaan. Esimerkiksi Suomen toiseksi lauletuimmasta karaokekappaleesta Anna Hanskin Kotiviinistä löytyy kaiken kaikkiaan seitsemän eri versiota.
Tilastojen mukaan kotimaiset kappaleet ovat huomattavasti kysytympiä, lauluasteen ollessa lähes 80%. Kaikista vuonna 2018 lauletuista karaokekappaleista siis vain 20% oli ulkomaankielisiä.
Mieti mitä palveluita tarvitset karaoken lisäksi. Yleisimmin listalla on taustamusiikki, mainonta, urheilukanavat tai baaripelit. Haluatko tulostaa karaokelistat vai kenties antaa asiakkaan tilata biisinsä omalla älypuhelimellaan? Kun olet päättänyt tarvitsemasi palvelut, tutki karaoken tapaan muidenkin palveluiden sisältöjä.
Taustamusiikki ei saisi olla karaoken lisäpalvelu tai -ominaisuus, sillä se tarkoittaa, että on tehty kompromisseja.
Mitä on kompromissit?
1. Soittolistat ovat pieniä ja niitä on vähän.
2. Et voi soittaa yksittäisiä kappaleita tai luoda omia soittolistoja
3. Musiikkia ei voida ajastaa, vaan se vaatii manuaalista hallintaa.
4. Pahimmassa tapauksessa taustamusiikki on laulettuja karaokekappaleita.
Aikanaan karaokekappaleita ostettiin omaksi ja on ilmiselvää, että olisi typerää lopettaa niiden soittaminen. Toisaalta uusien kappaleiden ostaminen ei ole enää yleisesti ottaen taloudellisesti kannattavaa, nopean vaihtuvuuden vuoksi. Tästä syystä kehitimme älykkään jonon hallinnan kahdelle erilliselle järjestelmälle. Voit merkitä esim. Melplayer-soittimen kappaleita Feelmentin laulajajonoon, jolloin järjestystä on helppo seurata.
Poiketen satunnaisesta kotikäytöstä, ammattijärjestelmän tulee olla mahdollisimman ”energiatehokas”. Tämä tarkoittaa kaiken ylimääräisen säätämisen karsimista, kuten esimerkiksi kahden sovelluksen välillä hyppimistä, taustamusiikin manuaalista pysäyttämistä karaokekappaleen alkaessa tai ”ohjelman erillistä opettelemista”. Käytettävyys voidaan jakaa kahteen tärkeään osa-alueeseen: käytettävä päätelaite ja sovelluksen käyttöliittymä.
Meidän mielestämme koolla on väliä. Karaokevetäjän työpäivä on keskimäärin 5-7 tuntia ja tämän ajan hän istuu tietokoneen takana, jolloin ergonomia näyttelee suurta osaa työhyvinvoinnissa, joka taas heijastuu asiakaspalvelun laatuun. On selvää, ettei pienellä tabletilla saada ergonomista työskentelyasentoa tai jouhevaa käyttökokemusta. Siksi suosittelemme aktiiviseen käyttöön suurella näytöllä varustettua All-In-One -laitetta, jota voidaan käyttää kosketusnäytöllä tai hiirellä ja näppäimistöllä. Mitä suurempi näyttö, sitä enemmän saadaan tärkeää tietoa yhdellä silmäykselle ja vähennetään selailun ja etsimisen määrää.
Feelmentin kehityksessä on panostettu parhaaseen mahdolliseen käyttökokemukseen, oli käytettävissä oleva laite mikä tahansa. Responsiivisen käyttöliittymän ansiosta se näyttää ja tuntuu hyvältä ja Windows 10/11-käyttöärjestelmän mahdollistama laitevalikoima kattaa vaihtoehdot tabletista pöytäkoneisiin. Helppo ja huoleton vaihtoehto on hankkia konepalvelu, jolloin me vastaamme koneesta. Tarkoittaa käytännössä siis sitä, että pidämme sen ajan tasalla ja mahdollisen rikkoutumisen sattuessa, toimitamme uuden 0-3 päivän aikana.
Mitkä tekijät muodostavat hyvän käyttöliittymän ammattikäyttöön?
Hyvä ravintolaviihdejärjestelmä on ennen kaikkea helppokäyttöinen ja selkeä. Tämä tarkoittaa sitä, että järjestelmää ei tarvitse varsinaisesti opetella, vaan se tuntuu tutulta jo ensikäytöstä lähtien. Hyvin suunnitellussa käyttöliittymässä kaikki olennainen, kuten laulajajono, hallintapainikkeet ja kappaleet näkyvät yhdellä silmäyksellä.
Vuosikymmenten aikana olemme oppineet, että tekniikka pettää aina. Nimittäin ravintolatekniikka, ei niinkään tietokoneet tai ohjelmat. Ravintolatekniikka on täynnä muuttujia, jotka aiheuttavat erilaisia ongelmia ja ammattikäytössä näihin ongelmiin on saatava ratkaisu helposti ja nopeasti. Palveluntarjoajan tukipalvelu on usein ainoa numero, johon soittaa tekniikan pettäessä. Vuoden 2018 tilaston mukaan kaikista saapuvista tukipuheluista ja -viesteistä 88% liittyi Maestrosta riippumattomiin ongelmiin. Tukipalvelu onkin usein hyvä mittari, onko palveluntarjoajasi yhteistyökumppani, joka auttaa kaikissa ravintolatekniikkaan liittyvissä ongelmissa vai onko se nimensä mukaisesti pelkkä palveluntarjoaja, joka vastaa vain omasta järjestelmästään.
Nykyisin hinnoittelumalleja on kaksi; laulukertaveloitus ja kiinteä kuukausimaksu. Meiltä kysytään usein, mikä malli tulee edullisimmaksi? Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta, mutta suosittelemme poikkeuksetta aloittamaan laulukertaveloituksella, jonka jälkeen nähdään, paljonko ravintolassasi todellisuudessa karaokea lauletaan. Karkeasti arvioiden kaava menee jotakuinkin näin: Jos ravintolassasi lauletaan karaokea viitenä päivänä viikossa, niin kiinteä kuukausihinta tulee edullisemmaksi. Viikonloppupaikat taas säästävät sievän summan rahaa valitessaan laulukertaperusteisen veloituksen.
Laulukertaveloitusmalleja on myös kaksi. Vanhassa mallissa veloitus tapahtuu jälkikäteen, toteutuneiden laulukertojen mukaan. Tämän mallin ongelma on ennalta-arvaamattomuus, eli et voi tietää kuinka suuri lasku loppukuussa postiin tupsahtaa. Tästä syystä olemme ainoana palveluntarjoajana siirtyneet malliin, jossa ostat laulukertoja etukäteen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tiedät tarkalleen, kuinka paljon olet rahaa kiinnittänyt karaokeen. Laulukerrat eivät vanhene, joten yhdellä ostolla voit selvitä useita kuukausia. Laulukertoja voi ostaa lisää juuri avatusta verkkokaupasta.
Nopeasti muuttuvassa digitaalisessa maailmassa on syytä harkita tarkkaan, haluaako sitoa itsensä yhteen palveluntarjoajaan pitkäksi aikaa. Pitkiä sopimuksia kompensoidaan usein hieman edullisemmalla hinnalla sen hetkiseen markkinahintaan verrattuna, mutta sopimuskauden seuraavat vuodet voivat tulla selvästi keskivertoa kalliimmiksi. Yrittäjinä ja ihmisinä tiedämme, että liiketoimintaidea tai taloudellinen kannattavuus voi muuttua vuosien aikana merkittävästi. Määräaikaisuudet eivät anna mahdollisuutta tehdä muutoksia sopimukseesi, joten et voi reagoida mahdollisiin muutostarpeisiin. On myös mahdollista, että käyttämäsi järjestelmä voi jäädä ajastaan jälkeen tai saat paremman tarjouksen sopimuskauden aikana, etkä voi vaihtaa paremmin sinulle sopivaan järjestelmään. Feelmentin sopimukset ovat aina reiluja, eli toistaiseksi voimassa olevia. Ennen lopullisia päätöksiä saat kokeilla kuukauden täysin ilmaiseksi, ja jos teit omasta mielestäsi virheen, niin tarjoamme 60 päivän tyytyväisyystakuun. Reilun sopimuksen idea onkin tarjota asiakkaalle oikea vapaus valita itselleen sopivin palveluntarjoaja